Det er grænseoverskridende og kan være ret traumatisk, hvis du oplever indbrud i dit private hjem. En ting er, at du kan få stjålet ting, du holder af. Noget helt andet er, at et indbrud er en krænkelse af noget urørligt – nemlig dit privatliv, din fysiske og psykiske sofakrog. Helt uafhængigt af, hvad det konkret lykkes indbrudstyvene at få fingrene i. Et indbrud kan trække spor i en lang periode og handle om, at der er blevet plantet utryghed, mistro, søvnløshed og chok i dig. ”Forebyggelse er det stærkeste våben mod indbrud”.
Vidste du, at…
… Grundlovens paragraf 72 siger, at boligen er ukrænkelig? Dit hjem er en del af dig selv, din personlighed og der, hvor du typisk føler dig mest tryg og urørlig. Indbrud i private hjem er på alle måder et no go.
Sådan gør du, hvis du har haft indbrud
1. Anmeld først indbruddet til politiet. Når du anmelder indbruddet til politiet, skal du huske at få en kvittering for anmeldelsen.
2. Har du brug for hjælp til sikring af et opbrudt vindue eller en dør, så ring til Skadeservice ved dit forsikringsselskab. Her kan du få hjælp døgnet rundt, hvis du har tegnet en Hus-, Indbo- eller Sommerhusforsikring, så du kan sikre din bolig og på den måde føle dig lidt mere tryg.
3. Anmeld herefter indbruddet til dit forsikringsselskab. Vær opmærksom på, at du ikke skal lade skader blive repareret eller smide eventuelt ødelagte genstande ud, før du har anmeldt indbruddet og hørt fra dit forsikringsselskab.
Husk at medsende dokumentation på dine stjålne genstande. For eksempel kvitteringer, billeder, serienumre og lignende. Hvis du har tegnet en Hus-, Indbo- eller Sommerhusforsikring, så er du dækket for tyveriet. Plus udbedringer af eventuel bygningsbeskadigelse som for eksempel en smadret rude eller en dør, der er sparket ind.
4. Det er efterfølgende smart at tjekke ind på Det Kriminalpræventive Råds hjemmeside. Her kan du rapportere dine stjålne ejendele, så andre mennesker ikke risikerer at købe dem ulovligt. Desuden øger det chancen for, at dine stjålne ejendele finder tilbage til dig.
Sådan beskytter du dig bedst
Husk at træffe dine forholdsregler. Også selv om du bare skal ud at handle og forlader bilen kortvarigt. Vær også opmærksom på de forskelle, der afgør, om noget bliver dækket eller ej.
Vær konsekvent opmærksom på, hvordan du efterlader din bil. Skjul alle former for værdigenstande, så du kan forebygge indbrud i bilen. Din Indboforsikring forsikrer dig mod indbrud i din bil herhjemme og i udlandet, hvis du får stjålet almindeligt indbo som for eksempel tøj, sko og tasker.
Til gengæld dækker din Indboforsikring ikke, hvis du får stjålet ejendele som mobiltelefon, computer, ure og pelse fra din bil, selv om den låst. Denne type af indbo bliver defineret som særligt indbo og bliver typisk kun dækket, hvis de ikke har været synlige udefra. Gemmer du derimod disse genstande i eksempelvis i bagagerum eller i handskerum, er du dækket af din forsikring.
Obs!
Forsikringsselskaberne stiller altid et krav om, at der er tydelige tegn på voldeligt opbrud som for eksempel en ødelagt rude eller et opbrudt bagagerum, før der kan gives erstatning.
Sådan beskytter du dig mod indbrud, inden du tager på ferie
Inden du smutter afsted på ferie, er det smart at tage nogle forholdsregler.
Her er 3 tips.
Bor du i hus, så lav en aftale med din nabo om, at de tømmer postkassen, parkerer en bil i indkørslen og/eller smider affald i skraldespanden for så vidt muligt at få boligen til at se beboet ud. Samtidig kan de holde et vågent øje med, hvad der sker omkring huset, når du er væk.
Bor du i lejlighed, så lav en aftale med din nabo om, at din dørmåtte bliver lagt på plads efter trappevask, at eventuelle aviser og reklamer bliver fjernet fra dørmåtten. På den måde kan det ikke aflæses, hvorvidt du er hjemme eller ej.
Vær opmærksom på dine opdateringer på de sociale medier. Lad så vidt muligt være med at informere offentligheden om, at du ikke er hjemme. Vent også med at lægge billeder op til du er hjemme igen. Hvis du ikke er påpasselig, kan oplysningerne blive frit tilgængelige for offentligheden og give indbrudstyvene indsigt i, at du er bortrejst.
Sådan beskytter du dig bedst
Når du pakker tasken for at tage på camping eller lignende ophold med telt, så lad dyre ejendele som for eksempel kamera, smykker, nye gadgets og kontanter blive hjemme. Disse ting tæller nemlig som særligt indbo og vil derfor aldrig være dækket af forsikringen, hvis du kommer ud for indbrud i teltet.
Pak hellere tasken med eksempelvis en ældre telefon og derudover kun de mest nødvendige ting. Du har selv et ansvar for, hvor og hvordan du opbevarer dine ting og dermed på, at du faktisk kan forebygge indbrud ved at træffe nogle forholdsregler.
3 sikre vaner
Efterlad ikke dyre ting i teltet, og sørg for at have dine penge og andre ting af værdi tæt på kroppen.
Begræns mængden af kontanter og brug betalingskort.
Sørg for, at du ikke efterlader noget af værdi, når du forlader teltet.
Når du køber brugt
Flere og flere hopper med på genbrugsbølgen og køber brugte varer på nettet. Måske også dig. Hvis ja, skal du forsøge at være bevidst om, hvordan du undgår at købe hælervarer og dermed forhindre indbrudstyve i at komme af med deres tyvegods.
Det Kriminalpræventive Råd anbefaler:
Private ejendele er alt, hvad der hører til en privat boligs normale udstyr, såsom køkkentilbehør, møbler, bøger, tøj, sko etc. Undtagelsen her er særligt privat indbo, såsom computer, telefon, designermøbler og -lamper, malerier, ægte tæpper, vinsamlinger etc. – du vil kunne se en mere detaljeret liste i dine forsikringsbetingelser.
En bygningsbeskadigelse kan ske som følge af vandskade, stormskade, sky- og tøbrudsskade, eller bygningsbeskadigelse ved indbrud og hærværk.
DNA-mærkning af dine værdier (for eksempel tv, computere, kameraer, smykker, møbler, kunst, værktøj og cykler) gør det muligt for politiet at identificere de DNA-mærkede værdigenstande og knytte dem til ét gerningssted. Derigennem bliver det risikabelt for tyven eller hæleren at have eller sælge de stjålne genstande.
Særligt privat indbo er indbo, der har en særlig værdiansættelse. Dette omfatter blandt andet computer, telefon, designermøbler og lamper, antikviteter, malerier, kunstværker og ægte tæpper, diverse samlinger m.m. Disse vil fremgå af dine forsikringsbetingelser.