DEL ARTIKLEN

Flyver dit barn fra reden? Sådan hjælper du bedst forsikringsmæssigt


Har du et voksent barn med det ene ben i reden og det andet udenfor, ved du også, at det på mange måder er en helt særlig situation at skulle sætte punktum for en opvækst. Det kan være et stort virvar af følelser for både dig og dit barn. Når dit barn flytter fra reden, stopper dit ansvar også for alvor på flere planer. Det kan kræve lidt vejledning, og rent forsikringsmæssigt hjælper du bedst ved selv at være klædt på med viden. Læs med her.

 
Vidste du, at …

… en Indbo- og Ulykkesforsikring kan være den vigtigste indflyttergave, som du kan give dit barn. Det er en tid, hvor der er fart på, og derfor er det nemt at glemme forsikringerne. Det kan være svært for en ung at forstå formålet med forsikringer og måske lidt lettere at forstå konsekvensen ved ikke at have dem. Det kan du hjælpe med.

 

 

2 vigtige beslutninger

Indboforsikring og Ungdomsulykkesforsikring

 

Tegn en Indboforsikring, fordi…

 

En Indboforsikring inkluderer en Ansvarsforsikring, og dermed er dit barn sikret, hvis han/hun er skyld i skader på andre mennesker eller andres værdier. Det kan eksempelvis være, at dit barn forårsager et sammenstød på cykelstien eller kører ind i en anden person på skipisten, der kan forårsage en skade hos den anden person. I værste fald kan en alvorlig personskade medføre varigt mén og nedsat erhvervsevne, og det kan betyde krav om erstatning i millionklassen, som dit barn personligt skal erstatte.

 

FAKTA

En undersøgelse foretaget af Forsikring & Pension viser, at 20% af unge mellem 21 og 24 år ikke har en Indboforsikring, hvilket betyder, at de heller ingen Ansvarsforsikring har. Derfor skal du være meget opmærksom på, at dit barn har denne forsikring.

 

 

BOLIG

Hvis dit barn bor alene

Flytter dit barn for sig selv og dermed bor alene, vil det typisk være dækket af din Indboforsikring og dine tilvalgsforsikringer, indtil det fylder 18 eller 21 år. Har du eksempelvis selv valgt at tegne Årsrejseforsikring, Elektronikforsikring og Pludselig Skade forsikring, så er dit barn altså dækket af dine forsikringer.

 

 

 

 

Selve Indboforsikringen gælder også, hvis dit barn bor på kollegieværelse – undtaget er dog simpelt tyveri. Men som altid: Vær opmærksom på, at dækningen er forskellig fra selskab til selskab. Derfor er det en god ide, at du kontakter din faste kontaktperson for at høre mere konkret, hvordan det forholder sig i din situation.

 

 

BOLIG

Hvis dit barn bor sammen med andre  

Bor dit barn ikke alene, men derimod eksempelvis sammen med en anden eller i et mindre bofællesskab, er reglerne anderledes. I dette tilfælde får dit barn brug for at have sin egen Ungdomsindboforsikring, som er en startforsikring.

 

Dækningerne ved denne forsikring varierer fra selskab til selskab. Lige her tager vi udgangspunkt i Aros Forsikrings Ungdomsindboforsikring. Den dækker dit barns ejendele ved tyveri eller skade med op til 250.000 kr., hvis for eksempel møbler, tøj og lamper bliver beskadiget ved brand, tyveri, tricktyveri eller hærværk.

 

 

 

 

Ungdomsindboforsikringen dækker også det ansvar, dit barn har som privatperson, hvis det ved uheld forvolder skade på andre personer eller ting. Den består også af en Retshjælpsforsikring, der dækker tvister omkring mindre private lejeforhold, erstatning (ikke erhverv) plus køb og salg af indbo. Desuden følger der en ID-Sikring og WEB CLEAN-UP med, som hjælper dit barn ved misbrug af dets identitet på nettet eller onlinemobning. Endelig får dit barn også via Ungdomsindboforsikringen tilbudt psykologisk krisehjælp, hvis det oplever traumatiserende oplevelser.

 

Obs!

Flytter dit barn i et bofællesskab med 2 venner, så er disse også medforsikret, så længe de står anført på policen. Husk derfor at give denne vigtige information til forsikringsselskabet.

 

  

Hvis du vil tilføje noget ekstra

4 tilvalgsforsikringer til Ungdomsindbo, når dit barn bor sammen med andre

 

De 4 beskrevne tilvalgsforsikringer er igen med udgangspunkt i Aros Forsikring, så undersøg, om de samme muligheder er gældende der, hvor du er forsikret.

 

Elektronikforsikring

Dækker alle dit barns elektriske apparater og hårde hvidevarer (hvis det selv skal stå for disse) de første 5 år af deres levetid og med en selvrisiko på kun 1.000 kr. Dermed er mobiltelefon, fladskærm, bærbar computer eller PlayStation dækket både ved funktionsfejl, og hvis de bliver tabt på gulvet.

 

Årsrejseforsikring

 

 

Dækker dit barns rejser døgnet rundt i Europa/EØS-lande i op til 60 dage. Den giver dækning for akut rejsehjælp såsom dækning af sygdom, syge- og hjemtransport, sygeledsagelse, erstatningsrejse og meget andet. Det er muligt at udvide dækningen til 90 dage eller 6 måneder plus dækning til hele verden, hvis dit barn eksempelvis skal på en længerevarende rejse.

 

Cykelkaskoforsikring

Dækker dit barns cykel til en værdi over 10.000 kr. ved tyveri eller skade i forbindelse med sammenstød/styrt og pludselig skade.

 

Pludselig skade forsikring

Dækker skader, der sker pludseligt og med øjeblikkelig skadelig virkning. Et par eksempler er, at dit barn sætter sig på sine briller eller solbriller eller vælter et rødvinsglas udover et gulvtæppe eller en sofa.

 

 

 

 

4 klassiske eksempler på uheld. Dit barn …

 

  • Taber sin telefon, så skærmen går i stykker. Det kræver en Elektronikforsikring
  • Vælter et glas vand ned i sin computer og får kortslutningsskade. Dækningen er en del af ”grundpakken” på Indboforsikringen
  • Får stjålet sin cykel. Det kræver en Cykelforsikring
  • Oplever misbrug af sin digitale identitet. Dit barn kan få hjælp af WEB CLEAN-UP, som er en del af "grundpakken" på nogle Indboforsikringer. Tjek med dit forsikringsselskab om dit barn har denne vigtige dækning

 

 

Tegn en Ungdomsulykkesforsikring, fordi…

 

En Ungdomsulykkesforsikring er en forsikring, som dækker, hvis dit barn kommer ud for en ulykke eller kommer til skade. Det giver især mening, hvis skaden er så slem, at dit barn risikerer varige følger resten af livet.

 

 

En Ungdomsulykkesforsikring kan være skruet sammen på flere måder. Her tager vi udgangspunkt i, hvordan det hænger sammen for Aros Forsikrings Ungdomsulykkesforsikring. Derfor er det også en god ide, at du tager kontakt til dit nuværende forsikringsselskab for at tjekke betingelser og dækning der.

 

Hos Aros Forsikring kan dit barn tegne en Ungdomsulykkesforsikring fra 18 år og frem til 29 år. Forsikringen dækker, at dit barn er dækket økonomisk, hvis det kommer til skade ved en ulykke eller et sportsuheld og får et varigt mén på minimum 5%. Aros Forsikrings Ungdomsulykkesforsikring indeholder som den eneste i Danmark også en unik Ungdomstandforsikring, som følger med uden ekstra omkostninger. Du kan læse mere her

 

Ungdomsulykkesforsikringen dækker også, hvis dit barn kommer til skade under farlig sport og får varigt mén. Det kunne være rafting, mountainbike eller skiløb. Der er få undtagelser som eksempelvis professionel sport, bjergklatring og motocrosskørsel.

 

Det er muligt at vælge en heltidsdækning, som dækker, hvis dit barn er studerende og har et job ved siden af studiet.

 

 

 

 

Ungdomsulykkesforsikringen dækker også, hvis dit barn kommer til skade og for eksempel får brug for at blive behandlet hos en kiropraktor eller fysioterapeut. Desuden er der dækning for psykologisk krisehjælp, hvis dit barn oplever traumatiserende oplevelser i forbindelse med en ulykke.

 

Obs!

Selve dækningssummen kan indrettes efter dit barns behov. Få input til at vurdere et relevant niveau hos dit forsikringsselskab.

 

 

3 klassiske eksempler på skader, som er dækket. Dit barn …

 

  • Spiller fodbold. Går i en tackling, får modstanderens støvler hårdt ind på benet og brækker skinnebenet.
  • Styrter på cykel/MTB og brækker armen.
  • Bliver påkørt i bil og får skader.

Sunde tænder hele livet?


Derfor kan en Ungdomstandforsikring give mening

Som nævnt indeholder Aros Forsikrings Ungdomsulykkesforsikring som den eneste i Danmark også en unik Ungdomstandforsikring, som følger med uden ekstra omkostninger. Baggrunden er, at fra 18 år dækker Tandplejen i Danmark ikke mere, og det kan ofte resultere i, at mange unge stopper med at gå regelmæssigt til tandlæge på grund af økonomien. Dermed kan dit barn trygt gå til tandlægen.


Den dækker de fleste behandlinger

Ungdomstandforsikringen dækker behandlinger såsom udtrækning af visdomstænder, rodbehandling, kirurgi, røntgen, kroner og implantater med op til 20.000 kr. pr. år. Dog skal dit barn selv betale de første 1.995 kr. – en såkaldt selvrisiko. Dermed er dit barn ikke kun dækket ved tandskader forårsaget af ulykke, men også ved langt de fleste tandlægebehandlinger.

Giv info videre!

 

Når man er færdig med en uddannelse og får et job, så skal forsikringen tilrettes den nye beskæftigelse. Måske er dit voksne barn selv opmærksom på det. Hvis ikke, kan du jo give din viden videre.

 

 

Fløjet fra reden, men låner din bil?

  

 

 

Hos nogle forsikringsselskaber, som for eksempel Aros Forsikring, optjener dit barn anciennitet som bilist, når han/hun låner din bil – det gælder også, når dit barn er rykket ud i sin egen bolig. Det har den fordel, at det efterfølgende kan munde ud i en billigere bilforsikring den dag, dit barn selv anskaffer sig sin første bil. Andre selskaber kræver, at du køber en tilvalgsforsikring eksempelvis Ung bilist for at kunne optjene ancienniteten. Tag derfor en snak med din faste kontaktperson hos forsikringsselskabet om, hvordan dit barn er dækket.

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

 

LÆS MERE

 

 

Forsikringsordbogen

 

Anciennitet

Anciennitet er et begreb, som angiver en persons erfaring. Det anvendes ofte i forbindelse med Bilforsikringen, hvor det angiver den erfaring, en person har som bilist. Det vil sige antallet af år, som en bilist har kørt som registreret bruger af egen bil. En ung ny bilist kan i de fleste forsikringsselskaber optjene anciennitet ved at køre rundt i sine forældres bil. Dette er en fordel for den unge, som kan optjene anciennitet i en relativt ung alder, hvor vedkommende typisk ikke har råd til egen bil.

Dobbeltforsikring

Dobbeltforsikring opstår, hvis du forsikrer dig selv eller dine ejendele to gange. Et klassisk eksempel på dobbeltforsikring opstår, hvis du både har Elektronikforsikring på din Indboforsikring og samtidig køber en forsikring til din iPhone hos forhandleren.

Heltidsdækning

En Heltidsulykkesforsikring dækker dig hele døgnet. Prisen beregnes ud fra dit erhverv, og derfor er det altid vigtigt at informere dit forsikringsselskab, hvis du skifter job. Såfremt du er indtegnet forkert på din ulykkesforsikring, kan der ved en erstatningsudbetaling blive lavet en forholdsmæssig erstatning, idet du ikke har betalt den korrekte præmie. Hvis du kommer ud for en ulykke på din arbejdsplads, og skaden medfører dig varigt mén, vil du få erstatning fra både din egen Heltidsulykkesforsikring og fra arbejdsgiverens Arbejdsskadeforsikring.

Ungdomsindboforsikring

En Ungdomsindboforsikring dækker den unges ansvar som privatperson, samt vedkommendes ejendele ved tyveri eller skade med op til et bestemt beløb (afhænger af forsikringsselskabet), hvis for eksempel møbler, tøj og andet indbo bliver beskadiget ved brand eller tyveri. Endvidere indeholder forsikringen typisk en Retshjælpsforsikring.

 

Ved nogle forsikringsselskaber, som for eksempel Aros Forsikring, får den unge både ID-Sikring og WEB CLEAN-UP, som hjælper dit barn ved misbrug af dets identitet på nettet, samt psykologisk krisehjælp, hvis det bliver involveret i en traumatiserende oplevelse.

Dækningssum

I dine forsikringsbetingelser eller policer kan der være anført maksimale dækningssummer, som er den højeste beløbsgrænse for forsikringsselskabets forpligtelse til erstatning.