DEL ARTIKLEN

Livsforandringer: Sådan gør du forsikringsmæssigt


Livet forandrer sig, og det samme gør du og din livsvilkår. Måske. I hvert fald kan du opleve at ændrede omstændigheder også indvirker på, om dine forsikringer er opdateret til din livssituation her og nu. Dine behov kan ændre sig, og derfor er det smart at være lidt opmærksom på, at du faktisk kan risikere både at være over-, under- eller endda dobbeltforsikret. Læs med herunder, og giv os et praj på aros@aros-forsikring.dk, hvis netop din livsforandring mangles her.

 
Når livet ændrer sig

Sådan gør du forsikringsmæssigt


10 spørgsmål og svar

 

Hvad gør jeg hvis...

 

... jeg skal flytte?

”Når du flytter, er det typisk også et startskud til noget nyt, og det kan også gælde dine forsikringer. Prisen på mange af dine forsikringer er nemlig beregnet efter, hvor du bor. Derfor kan du med fordel kontakte dit forsikringsselskab. Det kan jo være, at boligen enten bliver større eller mindre, og du anskaffer nye ting, som også skal noteres på din forsikring. Sælger du eksempelvis dit hus og køber et nyt, ophører din Husforsikring, og derfor får du brug for at tegne en ny. Det samme gør sig gældende, hvis du skifter boform fra hus til lejlighed eller omvendt. Det skal for eksempel også rettes hos dit forsikringsselskab, hvis du flytter til eller fra et sted med tyverialarm, fordi det kan indvirke på prisen. Måske flytter du i en lejlighed, hvor du får ansvaret for at erstatte, hvis en rude bliver smadret eller et toilet, en håndvask eller keramisk kogeplade går i stykker. Det er noget, du kan forsikre via Glas og Sanitet på din Indboforsikring.”

 

 

... jeg skal bygge om?

”En ombygning kan være langstrakt og involvere flere rum i huset, og der kan ske skader undervejs. Ved du, at det er muligt at tegne en all-risk Ombygningsforsikring? Den dækker skade på selve byggeriet, materialer til byggeriet og på de midlertidige anlæg, der bliver etableret under udførelsen af arbejdet. Forsikringen dækker også de eventuelle skader på eksisterende dele af huset, der kan opstå som følge af om- eller tilbygningsarbejdet.” 


 

 

... jeg har købt et fritidshus?

”Måske har du købt eller er på vej til at købe et kolonihavehus eller sommerhus, som det også er ret smart at få forsikret. Et kolonihavehus sidestilles ofte forsikringsmæssigt med et sommerhus, og derfor kan du tegne en Sommerhusforsikring til begge dele. En Sommerhusforsikring dækker skader på dit fritidshus som følge af brand, tyveri, storm, hærværk, snetryk og oversvømmelse.” 

 

… jeg har fået hund?

”Er du en nybagt hundeejer, skal du vide, at en Hundeansvarsforsikring er en lovpligtig forsikring i Danmark og dækker skader, som din hund forårsager på andre mennesker, deres kæledyr og ejendele. Måske har du besluttet dig for at gå til hundetræning, så er det en god idé at tjekke med hundeklubben, om den kræver, at du også har en figurantdækning, der dækker skader, som din hund eventuelt forårsager på trænere eller hjælpere. Du skal desuden vide, at din Hundeansvarsforsikring ikke dækker, hvis din hund bliver syg eller kommer til skade ved en ulykke eller et uheld. Hvis du ønsker at dække dig imod disse situationer, må du også tegne en Hundesygeforsikring. Den dækker dyrlæge- og behandlingsudgifter i tilfælde af sygdom eller ulykke. Forsikringen dækker også, hvis din hund bliver syg eller kommer ud for en ulykke under ferien i Europa under forudsætning af, at behandlingen er foretaget af autoriseret dyrlæge.”


 

 

… jeg skal flytte sammen med min kæreste?

”Står du overfor at flytte sammen med din kæreste, skal du være opmærksom på, at du kan risikere at blive dobbeltforsikret. Det gælder eksempelvis, hvis I begge har en Indboforsikring, Elektronikforsikring og Årsrejseforsikring, som ofte dækker hele husstanden og derfor kan den ene annulleres. Tag en snak med din faste kontaktperson hos forsikringsselskabet om, hvordan du skal forholde dig.”

 

 

 

 

… jeg skal have et barn?

”Hvis du har en Ulykkesforsikring, vil nogle forsikringsselskaber, som f.eks. Aros Forsikring, dække dit barn, indtil det fylder 2 år. Vigtigt er her, at du informerer dit forsikringsselskab, når dit barn er født, så det får sin egen police. Når dit barn fylder 2 år kan du vælge at videreføre Børneulykkesforsikringen og på den måde skabe tryghed for både dig og dit barn i tilfælde af ulykker derhjemme, i skole og i daginstitution. Læs mere om livet med småbørn her.” 

 

… mit barn skal have kørekort?

”Måske har du en 17-årig, som netop har fået kørekort og er klar til at køre – i din bil. I denne situation dækker din Bilforsikring, hvis dit barn kører sammen med en ledsager efter de gældende krav. Ledsageren skal være mindst 30 år. Han/hun skal have haft et dansk udstedt kørekort til personbil i de seneste 10 år, og i den periode må kørekortet ikke have været frakendt. Ledsageren skal til enhver tid være i stand til lovligt at køre bilen. Han eller hun må eksempelvis ikke være fuld. Hos nogle forsikringsselskaber optjener dit barn anciennitet som bilist, når han/hun låner din bil, og det kan efterfølgende munde ud i en billigere Bilforsikring den dag, dit barn selv anskaffer sig en bil. Ved andre selskaber kræver det en tilvalgsforsikring. Tag derfor en snak med din faste kontaktperson hos forsikringsselskabet om, hvordan dit barn bedst er dækket.”


Tip!


Find brugbar viden om kørekortet til de 17-årige


LÆS MERE

 

 

… mit barn skal flytte hjemmefra?

 

”Måske husker du tydeligt, hvordan du bare rykkede ud hjemmefra, og så var voksenlivet ligesom i gang. Også i dag flytter mange hjemmefra uden en Indboforsikring, og dermed står de uden den vigtige Ansvarsforsikring, der dækker deres personlige ansvar, hvis de forårsager en skade på andre mennesker eller deres ejendele. Det kan blive dyrt for dit unge menneske, hvis han eller hun forårsager et sammenstød på cykelstien eller påkører en anden person på skipisten. I værste fald kan en alvorlig personskade medføre varigt mén og nedsat erhvervsevne, og det kan betyde krav om erstatning i millionklassen, som den unge personligt skal erstatte.”Tip!

Her finder du en guide til de forsikringer, som dit unge menneske kan overveje at tegne – alt efter deres behov og interesse. Du kan se den her.

 

… jeg skifter job?


”Måske har du ikke tænkt på det, men dit job og typen af job kan have stor indflydelse på din Ulykkesforsikring. På en måde er det logisk. Der er jo forskel på, om du arbejder som håndværker eller på kontor, og netop derfor er det vigtigt at få tilpasset forudsætningerne for din Ulykkesforsikring, så du undgår en nedsat dækning, hvis uheldet pludselig sker.”

Tip!

Måske har du også flere eller færre kilometer til dit nye job? Husk derfor også at opdatere din Bilforsikring efter dine nye behov, når du kontakter dit forsikringsselskab!

 

… jeg skal skilles?

”Der er mange bolde i luften under skilsmisse og mange ting at holde styr på. Rent forsikringsmæssigt skal du være opmærksom på, at dine og din tidligere partners forsikringer skal opdeles for at undgå, at I fortsat deler betalinger og skadehistorik. Hvilket i værste fald kan resultere i, at en eventuel erstatning udbetales til den forkerte person.”

 

Tip!

Vi har samlet en række gode råd i forbindelse med skilsmisse, som kan mindske jeres bekymringer omkring forsikringerne. Læs vores guide her. 

 

 

Forsikringsordbogen

 

Figurantdækning

En figurantdækning betyder, at din er hund ansvarsforsikret ved hundetræning eller udstilling/opvisning i alle døgnets 24 timer. Den dækker dermed, hvis din hund kommer til at bide træneren til hundetræning, agility, jagt eller opvisning. Med en figurantdækning er din hund også dækket, hvis den er tjenestehund og eksempelvis politihund, servicehund eller redningshund.

Pludselig skade

Ved pludselig skade forstås en skade med øjeblikkelig skadevoldende virkning. Det vil sige, at skaden skal ske på ét tidspunkt og ikke over et tidsrum. Det kunne eksempelvis være, at du taber dine briller eller spilder et glas rødvin i sofaen.

Skadeshistorik

Med skadehistorik menes, hvor mange skader du tidligere har anmeldt til dine tidligere forsikringsselskaber.