Mon ikke, at du bruger en masse krudt på at forberede din ferie, din garderobe og udflugter, og herhjemme måske med pasning af blomster og hund. På samme måde giver det mening, at du får styr på dine forsikringer, inden du tager afsted. Få skabt dig et overblik over, hvornår du er dækket af hvad, så du kan få den hjælp, du har brug for. Find din guide herunder og forhåbentlig få svar på de spørgsmål, du sidder med.
Få styr på tyverisikring af din bolig
Det er både smart og rart at få naboerne til at holde øje med din bolig, mens du er på ferie. Måske har I allerede en gensidig ordning, måske kunne din forestående ferie sætte gang i et udvidet naboskab. Du kan også forebygge indbrud ved at DNA-mærke dine værdier. Vi har samlet en række gode råd til dig, så du og din bolig bliver ferieklar. Du finder dem her.
1. FØR DU REJSER – HVORDAN ER DIT HELBRED?
Du kan forsikre dig mod akut sygdom
Har du brug for ekstra tryghed, kan du tilføje en Afbestillingsforsikring til din Rejseforsikring. På den måde er du dækket ind, hvis du er nødt til at ændre rejseplanerne, fordi du eller dine nærmeste bliver ramt af akut sygdom. Den dækker også, hvis du pludselig oplever en skade i din private bolig som følge af brand, storm, oversvømmelse eller indbrud umiddelbart inden du skal rejse. Afbestillingsforsikring skal tilkøbes til enten Rejseforsikring Europa (Danmark undtaget) eller hele Verden.
Hvis du har en kronisk sygdom
Har du en kronisk sygdom, kan det være anbefalelsesværdigt at søge om en medicinsk forhåndsvurdering. Dette gælder, hvis du har eller har haft en behandlingskrævende sygdom inden for de sidste to måneder før afrejsen. Eller hvis du er i et udredningsforløb, hvor du afventer yderligere undersøgelser/behandlinger efter hjemkomsten.
En medicinsk forhåndsvurdering gælder kun for den pågældende rejse og giver dig svar på, om du i forhold til den kroniske eller eksisterende sygdom har fuld, delvis eller ingen dækning på rejsen. Det er lægerne hos SOS International, der vurderer, hvordan du vil være dækket på din Rejseforsikring.
2. HVORDAN REJSER DU?
Sådan bliver du klar til kør-selv-ferie
Skal du på kør-selv-ferie i Europa, skal du medbringe rødt kort, som du kan downloade på dit forsikringsselskabs hjemmeside. Alternativt kan den med fordel downloades som app. Brug app'en, hvis du får brug for hurtig og nem hjælp i forbindelse med et uheld med bilen eller motorcyklen. Den er et nyttigt redskab i forberedelsesfasen, når du skal planlægge ruten. Den kan først og fremmest sikre hurtig hjælp med præcis GPS-lokation, hvis uheldet er ude, men den kan også være en hjælp, når du planlægger ruten, tjekker fartgrænser og regler i udlandet.
Har du en Kaskoforsikring og tilkøbt Vejhjælp til din Bil- eller Motorcykelforsikring, så kan du få vejhjælp i Danmark og Europa og assistance til, hurtigt at komme videre, til bugsering eller hjemtransport af dit køretøj.
Nogle lande kræver dokumentation for, at du har en Ansvarsforsikring på din bil eller motorcykel. I de fleste tilfælde er din nummerplade tilstrækkeligt, men det kan også være nødvendigt for dig at medbringe det grønne kort, som dokumenterer, at du har en lovpligtig Ansvarsforsikring. Derfor er det afhængigt af dit rejsemål. Du kan få fat i det grønne kort ved at kontakte dit forsikringsselskab. Læs mere her
Får du indbrud i bilen under din ferie, dækker din Kaskoforsikring skaderne på bilen, mens din Indboforsikring dækker tyveriet, såfremt dine ejendele ikke var synlige i bilen.
Rejser du med campingvogn, kan du med fordel tjekke, at du har en Campingvognsforsikring, der dækker skader på din campingvogn, fortelt og dine ting i campingvognen som følge af transport, storm, hærværk eller brand samt ved tyveri.
Sådan bliver du klar til at rejse med fly
Tanken om at miste en feriekuffert pakket med nøje udvalgte ting er et skrækscenarie for mange kvinder. Derfor skal du vide, at din Indboforsikring dækker, hvis din bagage bliver beskadiget eller helt bliver væk under flytransporten.
Hvis din bagage bliver sat på det forkerte fly og forsinket mere end 4 timer til feriestedet, så er du dækket, hvis du har tegnet en Rejseforsikring. Husk at anmelde forsinkelsen til dit flyselskab.
Læs mere om forsinket bagage og regler her
Sådan bliver du klar til at rejse med tog
Rejser du med tog, skal du være ekstra opmærksom på ikke at lade din bagage være uden opsyn, fordi det anses som groft uagtsomt, og derfor ikke er dækket af forsikringsselskabet. Bed aldrig en fremmed person om at holde øje med din kuffert, men hav den altid med dig. Skulle vedkommende stjæle den eller nogle af dine ejendele, så vil det ikke være dækket af din forsikring.
3. HVORDAN HOLDER DU FERIE?
Storbyferie
Er du vant til at besøge og holde ferie i storbyer, ved du også, at det er smart at være opmærksom på tricktyve og lommetyve. Men er uheldet ude, dækker din Indboforsikring tyveriet. Nogle forsikringsselskaber som eksempelvis Aros Forsikring dækker også psykologisk krisehjælp via Indboforsikringen. Det gælder, hvis du skulle opleve en traumatiserende hændelse på din rejse. Eksempelvis overfald eller terror.
Læs hvordan du skal forholde dig ved terror på din rejse
Aktiv ferie
Planlægger du en aktiv ferie, er det godt at vide, at en Heltidsulykkesforsikring dækker dig hele døgnet året rundt. Det gælder også, når du er dampet på ferie i udlandet. Den giver dig mulighed for erstatning, hvis du er udsat for en ulykke og får varigt mén. Du får også dækket udgifter til behandling som følge af ulykken. For eksempel fysioterapeut, kiropraktor og tandlæge. Nogle selskabers Ulykkesforsikring, for eksempel Aros Forsikrings, dækker også sport og farlig sport. Det giver mening, hvis du rafter, cykler mountainbike eller dykker. Planlægger du denne type aktiviteter, er det godt at kontakte dit forsikringsselskab for at få styr på, om du er dækket.
Feriebolig
De fleste Rejseforsikringer indeholder også en ferieboligforsikring. Rent forsikringsmæssigt dækker ferieboliger over autocamper, mobile-home, campingvogn, båd og telt. Den bliver eksempelvis udløst, hvis den forudbetalte bolig ikke kan benyttes på grund af en skade.
4. SYGDOM & UHELD UNDER DIN REJSE
Sådan er du dækket i EU/EØS-lande
Planlægger du at holde ferien i EU, skal du medbringe det blå EU-sygesikringskort, som er din garanti for offentlig lægehjælp på linje med den indbyggerne har i det EU/EØS-land, som du rejser i. Det er en basal dækning, som er afhængig af, hvor godt og omfattende det offentlige sygehusvæsen er i det pågældende land.Vær opmærksom på, at det blå EU-sygesikringskort ikke dækker hjemtransport. Hvis lægen ordinerer dig sendt hjem med sygetransport til videre behandling, skal du selv betale for dig og din familie, hvis du ikke har tegnet en Rejseforsikring før rejsen.
Tip!
Det blå sygesikringskort har en udløbsdato – tjek datoen, før du rejser.
Her kan du læse mere om, hvor det blå EU-sygesikringskort dækker – og ikke dækker
Sådan er du dækket udenfor EU/EØS-lande
Det blå EU-sygesikringskort dækker ikke, når du rejser udenfor EU/EØS-lande, og netop derfor kan det være smart at udvide din dækning på din Rejseforsikring, så den dækker hele verden. Rejseforsikringen dækker, hvis du eller én i din familie pludselig bliver syg. Den dækker også, hvis du havner i en ulykke. For eksempel et alvorligt styrt på en cykel. I det tilfælde vil Rejseforsikringen dække ambulancekørslen, behandlingen og en eventuel hjemtransport med sygeledsagelse.
Har du ikke en Rejseforsikring, så skal du selv dække alle disse omkostninger. Undtaget er, at du har en tilsvarende dækning via dit betalingskort.
Tip!
Skal du rejse uden for EU bør du ALTID tjekke, om du har en rejsedækning via dit betalingskort, og især hvad det dækker. I nogle tilfælde anbefales det at supplere din dækning med en Rejseforsikring. Er du i tvivl, kan du altid kontakte din faste kontaktperson ved dit forsikringsselskab, som kan rådgive dig, så du undgår dobbeltforsikring.
Har du ikke en dækning via dit betalingskort, så bør du tegne en Rejseforsikring, der dækker verden.
Sådan kan en Rejseforsikring hjælpe dig
En Rejseforsikring kan hjælpe dig, hvis du er ude for et færdselsuheld eller bliver alvorligt syg under din rejse. Lige nu har en Rejseforsikring også vist sig at hjælpe mange i forbindelse med COVID-19, som du jo fortsat skal have en ekstra opmærksomhed omkring.
Du kan vælge at tegne en Rejseforsikring som en tilvalgsforsikring til Indboforsikringen, så er du sikret hjælp til hjemtransport, hvis du bliver alvorligt syg under ferien.
Forsikringen dækker alle husstandens medlemmers rejser døgnet rundt i EU og EØS-landene i op til 60 dage (Danmark undtaget). Du kan også vælge en dækning for hele verden. Ud over dækning af syge- og hjemtransport sikres I også akut rejsehjælp såsom sygeledsagelse, erstatningsrejse og meget andet.
Vær opmærksom på, at dækningen på en Rejseforsikring altid følger Udenrigsministeriets rejsevejledning. Netop i disse COVID-19 tider bør I derfor altid tjekke Udenrigsministeriets rejsevejledninger, inden I bestiller jeres rejse.
DNA-mærkning af dine værdier (for eksempel tv, computere, kameraer, smykker, møbler, kunst, værktøj og cykler) gør det muligt for politiet at identificere de DNA-mærkede værdigenstande og knytte dem til ét gerningssted. Derigennem bliver det risikabelt for tyven eller hæleren at have eller sælge de stjålne genstande.
Groft uagtsomt er et begreb, der ofte bruges til at beskrive en handling, der ikke kan bevises som forsætlig (med vilje), men hvor adfærden betegnes som unormal og uforsvarlig. Det vil sige, en handling, hvor forsikringstager godt ved, at det er åbenlyst forkert at gøre og tilsidesætter sund fornuft.
Ved akut alvorlig sygdom eller alvorlig tilskadekomst, sikres du hjemtransport med medicinske ledsagere eller ambulancefly. Du sikres også hjemtransport ved dødsfald i udlandet.
Hvis du under din udenlandsrejse får en akut sygdom eller kommer så slemt til skade, at du under hjemtransporten har brug for sygeledsagelse, så dækker din rejseforsikring omkostningerne til dette.
Vidste du?
Hvis du forårsager en skade på andre
Hvis du ved et uheld kommer til at forårsage et færdselsuheld og dermed skader på andre mennesker eller deres ejendele, så dækker din Ansvarsforsikring. Den er en del af din Indboforsikring.