Måske er din cykel dit primære transportmiddel en eller flere gange om ugen – eller måske ligefrem dagligt? Og måske har du også som mange andre oplevet, at cyklen er blevet stjålet? Det er både ærgerligt og besværligt – og samtidig en situation, som du må forholde dig realistisk til. Fordi det kan ske igen. Nu er det så, at du må klæde dig på med viden, så du kan gardere dig bedst muligt og være på forkant.
Sådan skaber du tryghed for dig selv som cyklist
Ønsker du at tegne en forsikring, er det godt at vide, at nogle forsikringsselskaber dækker cyklen via din Indboforsikring, mens andre – typisk de fleste – skræddersyer forsikringer til dine behov, hvilket betyder, at du kan vælge at supplere din Indboforsikring med en Cykelforsikring eller en Cykelskadeforsikring.
Hvad dækker den?
En Cykelforsikring er ofte en tilvalgsforsikring til din Indboforsikring, og dækker tyveri eller hærværk af din eller dit familiemedlems cykel, ladcykel eller elcykel, når den har en værdi under 20.000 kr. Det eneste krav er, at din cykel altid er låst med en forsikringsgodkendt lås, hvilket betyder, at den skal være godkendt af Dansk Varefakta Nævn. Har din cykel eller elcykel kostet mere end 20.000 kr., anbefaler vi, at du udvider dækningssummen på din cykelforsikring.
Cykelforsikringen dækker ikke transportskader eller skader ved styrt. Hvis du også ønsker denne dækning, skal du vælge en Cykelskadeforsikring.
Hvad dækker den?
Cykelskadeforsikringen kan være en god løsning, hvis du har en særlig dyr cykel til en værdi over 20.000 kr., og som du ønsker skal være dækket, hvis der opstår pludselige skader. Og dette gælder både almindelige cykler, ladcykler og elcykler.
Den dækker følgende situationer:
Og hvad med cykelferie?
Begge typer – altså både den normale Cykelforsikring og Cykelskadeforsikring – dækker både ved cykelferier i Danmark og i udlandet. Får du derfor stjålet din cykel i udlandet, vil en normal Cykelforsikring dække, og Cykelskadeforsikringen vil derudover også dække ved sammenstød eller transportskader.
Det handler om at blive set!
Du ved jo sikkert alt om, hvad der øger din sikkerhed, men her får du alligevel en kærlig reminder om at have lys på cyklen. Lygterne skal kunne ses tydeligt på mindst 300 meters afstand og også være synlige fra siden. Forlygten skal lyse hvidt, gult eller blåligt. Baglygten rødt. Hvide, blålige og røde lygter må gerne blinke – med mindst 120 blink i minuttet. Gule forlygter skal lyse konstant. Tjek jævnligt lygterne og skift batteriet, når lyset begynder at blive svagt.
NB! Lygterne skal tændes fra solen går ned, til den står op.
Kilde: Rådet for Sikker Trafik
8 konkrete vaner, der gør det sværere at stjæle din cykel
1. Lås cyklen med en forsikringsgodkendt lås. Det vil sige en lås godkendt af Dansk Varefakta Nævn. Du kan vælge mellem en fastmonteret lås, wire-, bøjle- eller foldelås.
2. Lås cyklens stel og helst begge hjul fast til lygtepæl, cykelstativ eller andet, der sidder fast i jorden.
3. Vælger du 2 låse, bliver det mere tidskrævende og bøvlet at stjæle din cykel.
4. Parkér ikke cyklen på gader, hvor der færdes mange mennesker ved nattetide – det frister cykeltyve.
5. Stil din cykel i et aflåst rum eller skur, hvis du har mulighed for det.
6. Frist ikke tyven – efterlad aldrig tasker, cykelhjelm eller cykellygter på cyklen.
7. Sørg for, at du har en Cykelforsikring knyttet til din Indboforsikring, hvis du ønsker, at din cykel er dækket i tilfælde af, at den bliver stjålet.
8. Når du parkerer ved tog- eller busstation samt stoppested, skal du sikre din cykel ekstra godt. Brug eventuel en ældre cykel, hvis du pendler og stiller cyklen på en tog- eller busstation.
Forebyg (også) på de sociale medier
Har du en cykel, som du er meget glad for og som måske oven i købet har været dyr for dig at anskaffe, er det smart lige at gennemtænke dine vaner og din adfærd på de sociale medier og på eksempelvis træningsapps.
Det betyder, at du med fordel kan være tilbageholdende med både fotos og oplysninger, så der ikke bliver skabt opmærksomhed omkring din cykel. Det har vist sig, at indbrudstyve bruger materiale fra nettet til at gå målrettet efter dyre cykler.
Når du køber din cykel – gem kvitteringen for både cykel og låsebevis. Suppler eventuelt med et foto af både cykel og kvitteringer. Hvis du ikke har dem, kan det påvirke en erstatning i tilfælde af, at du får stjålet din cykel.
Når du skifter den gamle lås ud med en ny – gem det nye låsebevis fra cykelhandleren, og et godt tip er, at tage et close up billede af dine cykellåsnøgler, hvis du skulle være så uheldig at tabe dem. Opbevar dem aldrig samlet.
Når du køber en brugt cykel – få en kvittering fra sælgeren som dokumentation for, at du ejer cyklen.
1. ANMELD TYVERIET
Du skal så hurtigt som muligt melde cyklen stjålet hos politiet. Når du ringer op til politiet, skal du have følgende oplysninger klar:
2. ANMELD SKADE
Når du har anmeldt tyveriet hos politiet, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Her skal du oplyse:
Herefter skal du sende kvittering for køb af cyklen sammen med dit låsebevis udfyldt med cyklens stelnummer, købsdato samt forhandlerens stempel og underskrift. Et låsebevis angiver låsens mærke, kode og låsens kvittering. Husk, at låsen skal være godkendt af Dansk Varefakta Nævn.
Når du køber en ny cykel, så skal du huske at få et låsebevis med fra forhandleren. Låsebeviset skal være udfyldt med cyklens stelnummer, købsdato og forhandlerens stempel og underskrift.
Et stelnummer er et unikt nummer, som bruges til at identificere genstande som cykler, knallerter og motorcykler for at kunne skelne disse fra hinanden.